←Svi tekstovi

Vodikova energija – druga strana medalje  

Novi izvori energije – da, ne, ne znam 

Obnovljivi izvori energije predstavljaju ključni korak prema održivijoj i čišćoj energetskoj budućnosti. Energija Sunca, vjetra, geotermalni izvori i sve popularnija vodikova energija spadaju među neograničene izvore energije koji nas okružuju. 

No, upravo je vodikova energija izazvala burne debate – je li dovoljno učinkovita i hoće li postati naš glavni izvor energije?

Izvor: Unsplash.com

Što trebate znati o vodiku? 

Vodik, kao obnovljivi izvor, nudi mnoge prednosti. Obilno je prisutan u prirodi, nalazi se u svakom organskom, te u mnogo anorganskih spojeva; ipak, svaki proizvedeni vodik ne može se nazvati “čistim” ili “zelenim”. 

Nažalost, proizvodnja “čistog” vodika nije jednostavan zadatak i trenutno se proizvodi u najmanjim količinama.  

Kada s vodikom umiješamo i kisik, te dodamo malo vatre, nastaje voda, ali također oslobađa se energija. Ako se ta reakcija izvede u kontroliranim uvjetima, moguće je pokretanje motora ili turbine. 

Jedini ispušni plin koji time nastaje je čista voda, tj. vodena para, koja nema ugljikova dioksida ili štetnih dušičnih spojeva – zvuči sjajno.

Ekonomija i vodik 

Ne možemo govoriti o postanku vodika je zasigurno vodik postoji oduvijek i postojat će zauvijek. No, zašto se o tome nije pričalo prije, odgovor je jednostavan – fosilna goriva su itekako mnogo povoljnija. 

Nažalost, fosilna goriva za sobom ostavljaju brojne posljedice zato zadnjih godina kompanije, kao što su Toyota i Hyundai, prodaju sve više automobila kojima je pogonsko sredstvo vodik. 

Ovdje trend ne staje – BMW, Ford i ostali proizvođači automobila također imaju u planu automobile koji voze na vodik.  

Izvor: Unsplash.com

Podjela vodika 

Znate li da je vodik prema načinu postanka podijeljen po bojama? Razgovara se o vodiku kao o alternativnom izvoru energije za smanjenje ovisnosti o nafti i plinu, a sada se čini da su planovi za njegovu širu primjenu zreliji. 

Vodik se često klasificira prema različitim bojama kako bi se označile različite metode njegove proizvodnje i utjecaji na okoliš. 

Zeleni vodik dobio je svoje ime zbog proizvodnje vodika pomoću električne energije dobivene iz sunčeve svjetlosti i vjetrova putem elektrolize vode. Ova metoda smatra se ekološki prihvatljivom. 

Plavi vodik i tirkizni vodik proizvode se od otpadnih materijala i procesa, te se smatraju ekoliški neutralnima. Ovi oblici vodika su održivi jer se koriste postojeći resursi. 

Sivi vodik, s druge strane, proizvodi se iz fosilnih goriva poput prirodnog plina i ugljika. Ova metoda proizvodnje ima negativan utjecaj na okoliš zbog emisije stakleničkih plinova. 

S obzirom na trenutnu situaciju i potrebu za održivim izvorima energije, razumijevanje različitih vrsta vodika prema njihovim bojama postaje sve važnije kako bismo mogli donositi informirane odluke o korištenju ovog resursa. 

Trenutačno, najzatupljenija je proizvodnja sivoga vodika, koji na okoliš djeluje gotovo isto kao fosilna goriva.

Izvor: Sundyne.com

Potencijalni problemi  

Zašto vodikova energija nije najzgodnije rješenje? 

  1. Pad temperature ispod ništice 

Znamo kako je ledište čiste vode nula stupnjeva celzijevih. Kako je to loše za auto koji vozi na vodik? 

Dakako nije loše ako živite u Kaliforniji, ali ako živite u sjevernom ili južnom toplinskom pojasu kao i većina stanovništva, ovo može uzrokovati znate probleme. 

Suočeni s tim problemom, manufakture i tvornice ovaj problem imaju u planu suzbiti izradom sistema predzagrijavanja. 

  1. Nedostatak materijala 

Razlog zašto je sistem predzagrijavanja teško napraviti nije kompleksnost izrade, već nedostatak resursa. 

Naime, membrane koje su potrebne za sustave zagrijavanja izrađuju se od dva plemenita elementa – platine i iridijuma. 

Platina je izrazito skupa, a razlog njezine skupoće upravo je to što je vrlo rijetka, a isto vrijedi i za iridijum.

Izvor: Wikipedia.com
  1. Troškovi proizvodnje i infrastrukture 

Izgradnja infrastrukture za proizvodnju, transport i distribuciju vodika može biti iznimno skupa. Ovo uključuje izgradnju elektroliznih postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, mrežu vodikovih punionica i transportne sustave. Visoki početni troškovi mogu biti prepreka za širenje vodikove tehnologije. 

  1. Sigurnost 

Vodik je visoko zapaljiv plin, pa postoji rizik od eksplozija ili požara u slučaju curenja ili nepravilnog rukovanja. Ovo zahtijeva stroge sigurnosne standarde i obuku za radnike koji rade s vodikom. 

  1. Težak transport vodika 

 Vodik ima nisku gustoću, što znači da zahtijeva veliki volumen za skladištenje i transport. Ovo može povećati troškove i ograničiti praktičnost korištenja vodika kao goriva za vozila, posebno ako se uspoređuje s kompaktnijim energijskim nosačima poput benzina ili električnih baterija. 

  1. Konkurencija s drugim tehnologijama 

Vodikova energija nije jedina alternativa fosilnim gorivima. Električni automobili s baterijama sve su popularniji, a napredak u baterijskoj tehnologiji može otežati konkurenciju vodiku. 

Također, postoje i druge alternative poput sintetskog goriva i biogoriva.

Izvor: Orderpaper.ng
  1. Ekološki utjecaj proizvodnje i transporta 

 Iako vodik može biti čist u svom korištenju, proizvodnja vodika i transport energije do krajnjih korisnika mogu imati ekološki utjecaj. 

Na primjer, proizvodnja vodika pomoću elektrolize zahtijeva električnu energiju, a ako ta energija dolazi iz fosilnih goriva, emisije stakleničkih plinova mogu se samo premjestiti izravno na proizvodnu fazu. 

  1. Skladištenje i dugoročna održivost 

 Vodik ima svoje izazove u dugoročnom skladištenju zbog svoje tendencije da “procuri” iz spremnika i materijala. Razvoj učinkovitih i sigurnih metoda skladištenja dugoročno je pitanje. 

Iako vodikova energija ima potencijal da igra ključnu ulogu u budućem energetskom miksju, rješavanje ovih problema i izazova bit će ključno za njezinu širu primjenu i održivost.

*Tekst je pripremila i kreirala Matea Mlačak, novinarka Redakcije “Veritas”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *