←Svi tekstovi

Vest o motivaciji (učenje)

Svako od nas se barem jednom u životu osetio nemotivisano i ostavio sve za “sutra.” To je skroz u redu. Ne treba forsirati sebe na nešto što naše telo i psiha ne mogu ili ne žele da izdrže. Ali, šta raditi ako to uzme maha pa postane rutina? U nastavku pročitajte šta je meni pomoglo, kako dolazim do motivacije i na koji način adekvatno pronaći ono što nas zaista gura napred. Naravno, poštujem individualnost, te će tako svako od vas naći neko drugo rešenje njemu svojstveno. Nisam se ustručavala da pitam svoje kolege iz organizacije, pa ćemo tako dati malo svog recepta za motivaciju.

Izvor: Unsplash.com

Šta je to zapravo učenje? Učenje je svesna, svrsishodna i namerna aktivnost kojom stičete određena znanja i veštine. To je složen, permanentan proces prisutan u svim aspektima i razdobljima našeg života. Ali šta se dešava onda kada nemamo motivaciju za učenje? Zato moramo poraditi na podizanju svesti o bitnosti motivacije. U to ime, predstavljam vam neke savete za koje se nadam da će vam pomoći:

Prihvati situaciju

Svi smo ljudi, pa shodno tome, prvo prihvatimo da smo ljudi. Ne roboti. Umesto što ćeš sebe da kriviš zbog neuspeha, sedi i na papir ispiši šta te je naljutilo, povredilo, rastužilo ili razočaralo do najsitnijeg detalja. Zatim, na drugi papir mogućnosti koje ti se otvaraju nakon neuspeha, šta ti možeš da uradiš da ne ponoviš istu grešku, a onda sve prednosti koje imaš da ponovo rešiš sve. Shvatićeš koliko tvoje prednosti nadjačavaju negativno. Papir na kom piše sve što je negativno uticalo na tebe sačuvaj u posebnu kutiju i nakon svakog narednog neuspeha vrati se toj kutiji i pogledaj šta se promenilo.

Odmor

Veoma važan segment u ozbiljnoj životnoj pustolovini. Ako nismo odmorni, šta očekujemo? Odmori čoveče! Svima treba odmor, pa tako i od učenja. Kada osetis da ne možeš više, ostavi. Tvome telu treba odmora. Odmor je isceljenje našeg tela i psihe. Ne izostavljaj ga!

Boravak u prirodi

Njene lepote opuštaju moj duh i daju mu mir. Dešava se da, prebunkirana obavezama, osetim neki nedostatak. Njega upotpunjujem šetnjom. Tada, svoje misli i srce prepustim prirodi. Priroda me razume i čuje. Tako i sa učenjem. Ona mi dopusti da uživam u njenim predivnim pejzažima tako da zaboravim na to učenje, kojem se moram vratiti, ali sa manje tereta na srcu i glavi. Izadjite iz zone pritiska i sve što imate, dajte mesta u svom rasporedu i za prirodu. Pomoćiće!

To Do liste

Meni mnogo pomaže pravljenje liste koja mi formira određeni dan. Naravno, ne ide uvek sve kako je napisano, jer nema toga koji može predvideti budućnost, ali me motiviše sama pomisao da tom listom mogu biti efikasnija i činjenica da ću obavivši te obaveze imati vremena za sebe, za druženje, opuštanje, ma sve vreme sveta. Tako da, savet, planirajte svoj dan i lepo sortirajte vaše obaveze koje ćete kasnijom selekcijom učiniti manje strašnim.

Razgovor

Razgovor je ključ uspeha. Pričajte, podelite i bićete shvaćeni. U procesu učenja neophodno je razgovarati kako bi se pomoglo. Nemojte se stideti da pitate, jer nije sramota pitati. Meni, kao što sam pomenula, nije padalo na pamet da pitam nekoga zbog misli da mogu sve sama ili da smetam nekome. U redu je reći, u redu je ne znati, u redu je pitati. Dakle, pričajte i pomoćiće vam se. Sve dok ne uskladite to, nećete se izvući iz kandži nemotivacije.

Izvor: Unsplash.com

Pomodoro učenje

Pomodoro tehnika je način koji je mene, pored navedenih, spasio od bezvoljnosti. Naime, ova tehnika se zasniva na određivanju vremena pomoću tajmera koje ćemo provesti radeći neku aktivnost. Na primer, ja ću 25 minuta kontinuirano učiti i nakon tog vremena odmoriti od 5 do 10 minuta i tako 5 puta. Meni pomaže pri obradi podataka i njihovo automatsko shvatanje. Pauze mi pomažu da ostanem fokusirana, a opet ne i opterećena neprekidnim učenjem. Pokušajte pomodoro tehniku! Možda vam pomogne!

Druge aktivnosti

Jako je važno da ne provodite ceo dan samo učeći. Dopustite sebi da se odvojite od knjige bar na kratko i radite šta vas opušta. Na primer, kada se umorim ili nemam želju da nastavim, izađem napolje i popijem čaj i uživam. Možda pak, jednostavnije, odem sa drugaricom na kafu, pišem pesme, pratim novitete iz sveta pesništva i slično. Dozvolite sebi da svoja interesovanja gajite prema ostalim jedinstvenim aktivnostima, pored učenja. Recimo, idite na pecanje. Radite nešto drugo, pa tek kada se kompletno odmorite, vratite se učenju.

Kao što sam napomenula, nisam se ustručavala da pitam svoje kolege, pa vam tako predstavljam šta je jedna moja koleginica napomenula: “Prvo što me pokreće na učenje jeste moja znatiželja. Ona me vodi ka tome da se uvek pitam zašto je nešto tako, da otkrivam svet oko sebe i da mi sve što se nalazi oko mene bude poznato. Pored toga, želim da svojim znanjem i njegovom primenom utičem na stvaranje sveta oko svih nas u drugačijem obliku, iako možda zvuči kao previše upotrebljivana fraza, to je nekako onaj najdalji cilj sticanja znanja. Ali najvažnije od svega je kada pristupite procesu učenja da pronađete razlog zbog kojeg to radite. Bilo da učite za školu ili jer ste sami izabrali nešto da naučite, neophodno je da imate odgovor na pitanje zašto mi to treba. Učenje je divan proces i tek se shvati kada stignete do kraja i kažete sebi: “Naučio/la sam, uspeo/la sam!”.


Mi smo nesavršeno savršena skulptura. Imajte na umu da ne možete svaki dan biti tako motivisani da razbijete svaku prepreku. Jednoga dana će vam biti preko glave i to je okej. Samo treba da naučimo kako da i u tim teškim situacijama naći adekvatna rešenja. Ne uzimajte loše dane kao vrednost svoje ličnosti. Loš dan ne znači da ste nesposobni ili imate besmisleni život, već jednostavno vam treba odmor i udaljavanje od nečega što nam trenutno stvara nelagodu.

“Izgleda nemoguće, dokle god se ne završi.” ~ Nelson Mandela

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn (mada tu smo negde i na Twitter-u) ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

#Pokreni se!

*Tekst je pripremila i kreirala Danijela Milinković, istraživač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *