←Svi tekstovi

Saopštenje za javnost: Velika zabrinutost zbog mogućeg ukidanja Omladinskog radija od strane RTV-a

Organizacija Pokreni se mladi izražava veliku zabrinutost povodom navodne odluke nadležnih organa Radio-televizije Vojvodine (RTV) o ukidanju omladinske verzije javnog servisa Omladinski radio.

Omladinski Radio predstavlja vitalni medijski kanal za mlade u Srbiji, te je jedna od istaknutih inicijativa javnog servisa. Redakcija ovog medija kontinuirano se trudi da pruži mladima profesionalno i analitičko novinarstvo.

Njegovo postojanje odražava ispunjavanje člana 7 Zakona o javnim medijskim servisima, koji propisuje obavezu servisa da zadovoljava potrebe informisanja mladih.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u svom izveštaju iz 2022. godine istakla je Oradio kao medij koji se posvećuje analizi i edukaciji na teme kao što su aktivizam, mentalno zdravlje i ekologija.

Odluka RTV-a o ukidanju Omladinskog radija bila bi izuzetno štetna i doprinela bi daljem zatamnjivanju medijske scene u Srbiji. Mladi imaju pravo na pristup verodostojnim informacijama koje su namenjene upravo njima.

Pokreni se mladi apeluje na rukovodstvo RTV-a da zadrži barem jedan izvor svetlosti u novinarstvu javnih servisa. Zahtevamo da se odluka preispita uzimajući u obzir važnost informacija za mlade i potrebu za očuvanjem pluralizma medija u našem društvu.

Očuvanje Omladinskog radija ključno je za podršku obrazovanju, angažmanu i razvoju mladih u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *