←Svi tekstovi

Pet jezika ljubavi

Kako vam zvuči to da ljubav ima svoj jezik? I to da pritom jezik ljubavi nije univerzalan? Ljubav je u svojoj suštini ista, dok način na koji je izražavamo je taj koji unosi vrlo često zabune.

Način njenog izražavanja je ono što pravi razliku.

Ako ljubav izražavate na način koji vaš partner ili prijatelj ne razume, on neće ni shvatiti da ste mu izrazili ljubav!

Probajte da se prisetite nekih interakcija sa ljudima iz vašeg okruženja. Sigurno ste upoznali bar jednu osobu koja se oseti nelagodno ili se jako brzo povuče ako ste je zagrlili prilikom pozdravljanja.

Ili ste možda imali situaciju da ste nekom nešto poklonili, ali taj neko nije najradosnije odreagovao, ili ste to čak bili upravo vi sami.

Ove reakcije mogu ukazivati na različite jezike ljubavi.

Izvor: Unsplash.com

Naime, američki pisac i antropolog, Geri Čepmen napisao je knjigu „Pet jezika ljubavi“ u kojoj ističe pet načina na koje iskazujemo ljubav. Ako želite da saznate svih 5 jezika i da testirate i otkrijete svoj, nastavite s čitanjem.

U lingvistici postoje glavne jezičke grupe: japanska, kineska, španska, engleska, grčka, francuska, slovenska i druge. Većina nas odrasta učeći jezik kojim govore naši roditelji ili rodbina, i on tako postaje naš osnovni ili maternji jezik.

Kasnije možemo da naučimo i druge jezike, ali obično uz mnogo više truda. To postaju drugorazredni jezici u odnosu na onaj prvi.

Najbolje govorimo i razumemo maternji jezik. Najprijatnije nam je da govorimo tim jezikom. Što više upotrebljavamo taj drugi jezik, sve lakše nam je da ga koristimo.

Ako se služimo samo maternjim jezikom i naiđemo na nekoga ko govori samo svoj maternji jezik, koji se razlikuje od našeg, naš razgovor će biti veoma ograničen.

Moramo se osloniti na gestikulisanje, oponašanje, crtanje slika, ili naše misli moramo da odglumimo. Možemo da komuniciramo, ali nespretno.

Razlike u jeziku su neodvojivi deo ljudske kulture. Ako hoćemo da saobraćamo delotvorno, i van kulturnih granica, moramo da naučimo jezik onoga s kim želimo da razgovaramo.

Izvor: Unsplash.com

Slično je i s ljubavlju. Vaš emocionalni jezik ljubavi i jezik vašeg supružnika mogu da se razlikuju kao kineski i srpski.

Ma koliko se trudili da izrazite ljubav na srpskom jeziku, ako vaš supružnik razume samo kineski, nikada nećete uspeti da jedno drugo volite.1

https://www.youtube.com/watch?v=1E8a8mnwQ4w

Pet jezika ljubavi

  1. Reči priznavanja i odobravanja

Mark Tven je jednom rekao:

„Od lepog komplimenta mogu da živim dva meseca.“

Ideja ovog jezika ljubavi se odnosi na verbalno izražavanje. Kada osobi kažete nešto poput:

  • Ponosan\na sam na tebe ili
  • „Ti kuvaš najbolju kafu“,
  • „Niko me ne nasmeje kao ti“ stavljate joj do znanja šta vam se sve sviđa kod nje, indirektno time poručujete da je uvažavate i vrednujete, odnosno da prepoznajete njene kvalitete.

Svakome znači da čuje takve reči. I dok mislimo da se neke stvari podrazumevaju i da naš partner zna šta mi sve kod njega cenimo, zapravo vrlo često oni toga zapravo nisu svesni.

Reči afirmacije podrazumevaju ne samo davanje komplimenata, već i ohrabrivanje i podsticanje partnera da razvije svoje potencijale i radi na ostvarivanju ciljeva koji su mu lično bitni. Dakle, ohrabrenje za ono što je partneru bitno, a ne nama.

Izvor: Unsplash.com

2. Kvalitetno vreme

Nekim osobama je od posebnog značaja provođenje zajedničkog vremena. To može značiti otvoren i iskren razgovor, gledanje filma, šetnja… Ili jednostavno prisutnost u svoj tišini.

Osnovni aspekt kvalitetnog vremena je biti zajedno. Ne mislim samo na fizičku blizinu… Biti zajedno, uključuje usredsređenu pažnju.

 Kvalitetno provedeno vreme je značajan segment ljubavi i pokazuje vašu iskrenu posvećenost partneru.

3. Primanje poklona

Ako je osnovni jezik ljubavi vašeg supružnika primanje poklona, vi možete postati vrlo vešti u davanju poklona. U stvari, to je jedan od najlakših jezika ljubavi za učenje.

Potrebno je da obraćate malo više pažnje na neke sitnice koje vašoj osobi znače, nekad će to biti nešto što već dugo vremena pominje da želi, a nekad će to biti neki simpatičan gest. (Preporučujem da angažujete Pinterest u ove svrhe)

A ako govorimo o ozbiljnijoj verziji ovog jezika, predlog Čepmena je da poklonite samog sebe.

„Postoji neopipljivi poklon koji ponekad govori mnogo glasnije nego poklon koji možete držati u ruci. Ja to zovem poklanjanjem sebe ili poklanjanjem svoje prisutnosti. Ako ste uz supružnika kada ste mu potrebni, to je jezik koji glasno govori onome čiji je osnovni jezik ljubavi primanje poklona.“

Izvor: Unsplash.com

4. Činjenje usluga

Osobe koje primarno govore ovim jezikom osećaju se voljeno kada im se pomaže (u svakodnevnim zadacima).

Ako je ovo jezik ljubavi vaše voljene osobe, uradite za nju stvari koje bi ona inače radila. Važno je da joj pomognete iz ljubavi i od srca, a ne iz obaveze. I pronađite gestove koji će na nju najviše uticati.

Dobar primer bi mogao biti da joj ujutru skuvate kafu ili čaj, spremite obrok, uradite ono što njoj/njemu teško pada…

5. Fizički dodir

Fizički kontakt je veoma važno sredstvo izražavanja ljubavi. Taj kontakt podrazumeva držanje za ruke, ljubljenje, grljenje i seksualni kontakt.

Nekim ljudima je upravo ovo primarni način izražavanja ljubavi. Oni čeznu da njihov partner pruži ruku i da ih dodirne, da ih zagrli, izmasira leđa, provuče prste kroz kosu, preuzme inicijativu u intimnim odnosima. Čepmen kaže:

„Sve što sam ja sadržano je u mom telu. Dirnuti moje telo znači dirnuti mene. Povlačiti se od mog tela znači emocionalno se udaljavati od mene.“

Iz tog razloga fizički kontakt bitan je kao izraz ljubavi. U trenucima krize skoro nagonski pokušavamo da zagrlimo svog partnera.

Najzad, važno je napomenuti da svaki čovek ima svoj dominatan jezik, s tim da svi mi koristimo više njih, u manjoj ili većoj meri.

Na ovom linku, odabirom situacija koje bi za vas bile od posebnog značaja, možete otkriti precizniju raspodelu zastupljenosti koji svaki od ovih jezika ima za vas.

Izvor: Unsplash.com

Šta možemo zaključiti?

Kad su ovako predstavljeni jezici ljubavi ne deluju toliko kompleksno i problematično, i iz tog ugla ko bi rekao da neosvešćenost toga može mnoge koštati sukoba, nezadovoljstva, čak i okončanja odnosa.

Navodi se da je statistički nemoguće da ćete naići na osobu koja govori vašim dominatnim jezikom. Ako želimo graditi i očuvati odnos s nekim, preduslov je poznavati potrebe i jezik te osobe.

I da, nekad neće biti lako služiti se nepoznatim jezikom kao što nekom rano ustajanje nije lako.

Kada vam to što radite ne dolazi prirodno, onda je ljubav koju pokazujete još dragocenija. 

Idemo protiv osećanja i ustajemo iz kreveta. Zašto? Zato što verujemo da postoji nešto vredno ustajanja u tom danu. I naravno, pre nego što se dan završi, drago nam je što smo ustali. Naša dela prethode emocijama.

Isto je i s ljubavlju. Otkrivamo supružnikov osnovni jezik ljubavi, biramo da ga govorimo bez obzira da li nam je to prirodno ili ne.

Ljubav je izbor.

*Tekst je pripremila i kreirala Emilija Stojmenović, novinarka Veritasa.

  1. Geri Čepmen “Pet jezika ljubavi” (1992.) ↩︎

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *