←Svi tekstovi

Ministarstvo i civilno društvo na istoj strani linije

Organizacija “Pokreni se mladi” je 7. februara 2023. godine imala priliku da učestvuje u diskusiji povodom osnivanja Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom, zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i sa ostalim organizacijama iz civilnog sektora (OCD). Naša dva predstavnika, Bogdan Planinšek, član Upravnog odbora i Suosnivač i Milica Jovanović, Predsednik Nadzornog odbora, su imali priliku da učestvuju na ovom događaju.

Slika naših članova sa Ivanom Bošnjakom, državnim sekretarom. Izvor: lična arhiva organizacije “Pokreni se mladi

Rezultat ovih sastanaka bilo je definisanje predloga mogućih rešenja o mandatu, strukturi i načinu izbora članova u okviru Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom. Sugestije su nastale u obliku komentara na predstavljanje predloga koji su već sakupljeni i obrađeni, ali i primera kako Savet funkcioniše u regionu i drugim državama.

Postojanje velikog broja OCD zahteva prostor gde bi se civilni sektor uključio u donošenje odluka od velikog značaja, a takvu mogućnost bi omogućio ovakav Savet.

Kroz diskusiju je zapaženo da su glavni problemi prilikom kreiranja ovakvog mehanizma upravo nerazumevanje koja je funkcija samog Saveta i koja su očekivanja od obe strane, te manjak razumevanja i asertivne komunikacije u pojedinim slučajevima tokom izlaganja predloga.

Ovaj sastanak imao je cilj koji podrazumeva da se ovakve problematične situacije prebrode kroz izražavanje mišljenja i konstruktivnih predloga.

Izvor: lična arhiva organizacije “Pokreni se mladi”

Organizacija “Pokreni se mladi” je udruženje mladih za mlade, shodno čemu se pojavilo pitanje gde je ovaj deo populacije u samom Savetu, gde bi jedan od uslova bio 7 godina radnog iskustva u civilnom sektoru, na temama kojima se OCD bave. Napomenuta je želja da se uključe i mladi, a da su razgovori po pitanju toga kako to izvesti, trenutno u toku.

Podržavamo rad ovakvog Saveta i nadamo se da će se u budućnosti realizovati predlozi koji će predstavljati dobrobit za vladin i nevladin sektor. Pozivamo sve organizacije civilnog društva da doprinesu ovom procesu u budućnosti kroz otvoren i konstruktivan dijalog.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na upućenom pozivu, kao i na zapažanjima koje smo čuli tokom sastanka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *