←Svi tekstovi

Koprivnica – grad budućnosti 

Što je održivi razvoj? 

Održivi razvoj se definira kao gospodarski razvoj koji teži ravnoteži između ekonomskog napretka, društvene pravde i očuvanja okoliša. Unatoč tome što se o održivom načinu života sve više raspravlja, mnogi gradovi i dalje se suočavaju s izazovima u provedbi koncepta održivog grada. 

Koprivnica – grad na putu prema održivom razvoju 

Koprivnica, kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj, posvećena je održivom razvoju već desetak godina. 

Tijekom tog vremena, postignuti su značajni rezultati u poboljšanju energetske učinkovitosti, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenju emisija stakleničkih plinova i poboljšanju sustava gospodarenja otpadom. 

Međutim, Koprivnica ide korak dalje u promicanju održivosti kroz uvođenje projekata biciklizma, elektromobilizma, zelene infrastrukture, zelene urbane obnove i mnogih drugih. 

Izvor: LiveCamCroatia.com

Ovaj grad prepoznaje važnost poticanja održivih oblika prijevoza. U skladu s tim, izgrađeno je 80 km biciklističkih staza te se više promoviraju biciklističke rute kako bi se potaklo stanovništvo na korištenje bicikla kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva. 

Također, grad je pokrenuo projekt dijeljenja bicikala (BicKo) i automobila kako bi građanima omogućio pristup održivim prijevoznim opcijama. Uz to, uveden je besplatan javni prijevoz električnim autobusima s ciljem smanjenja emisija ugljikova dioksida. 

Naglasak je stavljen i na zelenu infrastrukturu, što je trend u mnogim urbanim sredinama diljem Europe. 

Grad je razvio koncept eko vrtova, zajedničkih gradskih vrtova koji promiču urbano poljoprivredno gospodarstvo. Posebno značajna je inicijativa “šume hrane”, koja omogućuje svim stanovnicima Koprivnice kao i posjetiteljima da koriste zajedničke površine za uzgoj hrane koju i sami mogu konzumirati. 

Osim toga, u suradnji s lokalnim tržnicama, manji restorani preuzimaju višak hrane kako bi se bacanje hrane svelo na minimum, a jedan od takvih primjera je lokalni restoran ”Smutek” koji je među prvima koji se odlučio na ovakvu suradnju. 

Izvor: Wikipedia.com

Što je sa zbrinjavanjem otpada? 

Gotovo svaki veći grad u Hrvatskoj suočava se s izazovom ”kako adekvatno zbrinuti otpad”,  no grad Koprivnica i za to ima rješenja. 

Jedno od tih rješenja je biokompostana koja omogućuje proizvodnju i prodaju komposta dobivenog iz odvojeno prikupljenog zelenog otpada. Biokompostana je inovativna tehnologija koja omogućuje da se otpad pretvori u vrijedan resurs. Proces kompostiranja omogućuje razgradnju organske tvari, stvarajući visokokvalitetan kompost koji se može koristiti kao gnojivo u poljoprivredi ili u uređenju zelenih površina.  

Ova praksa doprinosi smanjenju količine otpada koji završava na odlagalištima i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. 

Kada je riječ o otpadnim vodama, u Koprivnici je od 2007. godine uspostavljen najsuvremeniji biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Ovaj uređaj koristi biološke procese za uklanjanje onečišćenja iz otpadnih voda, osiguravajući da voda koja se ispušta u okoliš bude čista i sigurna. 

Osim toga, napravljena je i bolja aglomeracija voda, što podrazumijeva povezivanje manjih vodoopskrbnih sustava u veće cjeline kako bi se postigla učinkovitija iskoristivost vodnih resursa. 

Izvor: Unsplash.com

Koprivnica – šampion među gradovima 

Grad Koprivnica ne samo da prednjači nad ostalim gradovima u Hrvatskoj, već i izvan njezinih granica. Njegova konkurentnost proteže se na europsku razinu, gdje ostvaruje zavidne rezultate. Ovo je potvrđeno kroz priznanja i nagrade koje je grad Koprivnica dobio proteklih godina. 

Godine 2019., Koprivnica je osvojila značajnu nagradu Eco City za svoj cjeloviti ekosustav. Ovo priznanje svjedoči o izvrsnosti i posvećenosti grada Koprivnice u postizanju visokih standarda održivosti i zaštite okoliša. Istovremeno, grad je dobio nagradu Smart City, koja prepoznaje inovativnost i pametne pristupe u urbanom razvoju. 

Nadalje, godine 2020., Koprivnica se ponovno istaknuta kao lider u inovativnoj javnoj nabavi, u užem krugu nametnula se kao najbolja te osvojila nagradu koju dodjeljuje njemačko Federalno ministarstvo okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti.

Izvor: Croatiareviews.com

Ovo je tek uvertira! 

Sve ove inicijative svjedoče o aktivnom doprinosu grada Koprivnice održivom razvoju, unaprjeđenju kvalitete života stanovnika, te smanjenju negativnih utjecaja na okoliš.

Koprivnica se postavlja kao inspiracija drugim gradovima u tranziciji prema održivijoj budućnosti, te nastavlja kontinuirano ulagati u projekte koji promiču održivost i podižu svijest o važnosti očuvanja okoliša. 

Uz već mnogo provedenih projekata, grad Koprivnica i dalje ima u planu nastaviti sa ”zelenim” reformama, u narednim godinama u planu je izgradnja zelene tržnice i knjižnice, kao i upcycle centar za obnovu, popravak i preradu novih sadržaja od recikliranih materijala.

Tako da uistinu grad Koprivnicu možemo nazvati modernim gradom koji već živi u budućnosti

*Tekst je pripremila i kreirala Matea Mlačak, novinarka Redakcije “Veritas”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *