←Svi tekstovi

Izgradnja karijere u 3 dana

Tražite posao ili praksu, a ne znate odakle da počnete? Spremate se za intervju, ali niste upoznati sa tim kakve kriterijume komisija ima pri selekciji kandidata? Kako bi pomogla mladima i pružila odgovore na pitanja vezana za karijeru, organizacija BEST Niš organizuje Job Fair, sajam poslova i stručnih praksi za studente, diplomce i postdiplomce. 

Nakon što se prošle godine sajam održao u online formatu, ove godine to neće biti slučaj. Četrnaesti Job Fair održaće se u hibridnom formatu, od 7. do 9. marta, uživo u hotelu „Tami Residence“, a online preko sajta online.jobfairnis.rs.  

Organizacija BEST Niš preko Job Fair-a već godinama pomaže mladima pri izgradnji lične karijere. Oni to omogućavaju putem sticanja iskustva i kontakta, kako sa novim ljudima tako i predstavnicima kompanija. Učesnici ovog događaja će i nakon istog, imati pristup svim kontaktima i bazi znanja ovog programa. Nakon sajma je zagarantovano da ćete lakše moći da uplovite u poslovni svet, sa svim iskustvima i znanjima koje će vam biti pruženi. 

No alt text provided for this image

Razgovarali smo sa Monikom Miljković, glavnom organizatorkom Job Fair-a, i ona nas je bliže uputila u to kako će se sajam održati, ali i u to od kojeg je značaja da mladi prisustvuju ovom događaju. Job Fair je otvoren za sve mlade koji traže iskustvo, priliku za posao i praksu u kompanijama koje imaju predstavništvo u Srbiji. 

„Job Fair se 12 godina održavao uživo, u tradicionalnom formatu, na Elektronskom fakultetu, dok je prošle godine zbog pandemije Covid 19 sajam održan u online formatu. Ove godine smo se odlučili da sajam održimo hibridno. To podrazumeva da imamo deo učesnika koji bi prisustvovali uživo, a da ostatak može da prati sajam online. Suština Job Fair-a je da spojimo mlade ljude sa predstavnicima kompanija, i da im tako omogućavamo da stupe u kontakt sa njima bilo to uživo ili online.“, rekla je Monika kad smo je pitali po čemu se ovogodišnji sajam razlikuje od prethodnih.  

Oni koji neće moći da prisustvuju događaju uživo, biće u mogućnosti da učestvuju online i Monika je objasnila na koji način sve to funkcioniše. „Ceo događaj se održava na platformi online.jobfairnis.rs kojoj će studenti moći da pristupe i prate ceo događaj putem live stream-a, kao i da posete virtuelne štandove kompanija. Tamo će naći QR kod nakon čijeg skeniranja imaju pristup chat-u sa predstavnicima kompanija. Ove godine smo odlučili da chat bude putem Vibera, koji ima i mogućnost za poziv. Za razliku od prošle godine, Zoom pozivi neće biti u upotrebi za Job Fair 2022. Svako ko želi, može da pristupi sajmu online. Platforma će biti aktivna samo za vreme sajma, tj. od 7. do 9. marta.“.

Učesnici će moći da prisustvuju prezentacijama kompanijapanel diskusijama čije su teme vezane za izgradnju karijere i različitim interaktivnim radionicama koje su kreirane specijalno za ovaj događaj. Omiljena aktivnost za Moniku je “Networking” koji se održava u vreme pauze za ručak, kada posetioci mogu da u neformalnoj i opuštenoj atmosferi popričaju sa predstavnicima kompanija. Ona kaže da baš to oslikava Job fair i njegovu suštinu i zato naglašava zašto je važno da Job Fair bude u uživo formatu. 

Sa Monikom smo razgovarali i o tome kako je biti organizator Job Fair-a i ona navodi sledeće: „To je jedno sjajno i korisno iskustvo koje mi je pružilo odličnu priliku da razvijem i unapredim mnoge veštine, pre svega komunikacione i liderske. Sa druge strane jako je izazovno budući da sama organizacija sajma traje 6 meseci. Pored mene, tim čini 6 osoba od kojih svako obavlja određenu funkciju, te tako imamo osobu odgovornu za odnose sa kompanijama, osobu odgovornu za odnose sa medijima, imamo i logističara, dva dizajnera zadužena za vizuelni identitet društvenih mreža i štampanih materijala i osobu zaduženu za informacione tehnologije.”.

Monika je pojasnila i kakva je sama atmosfera u njenom timu i kaže: “Atmosfera u timu je radna, ali ono što je ključno za dobro funkcionisanje tima jeste komunikacija unutar tima i međusobno poznavanje članova. Sa takvom atmosferom u timu mnogo je lakše odgovoriti na izazove i prepreke na koje nailazimo.“

No alt text provided for this image

Za kraj, pitali smo je i da li su u planu i neke aktivnosti pre samog sajma. Monika je naznačila da od 1. do 3. marta BEST Niš organizuje generalnu promociju sajma koja će se održati u tržnom centru Delta Planet i na koju će svi zainteresovani moći da dođu i postave pitanja organizatorima o svemu što ih zanima. Na taj način mladi i drugi akteri će dobiti detaljnije informacije o načinu održavanja sajma 2022. godine. Na promociji će moći da se upoznaju i određeni generalni pokrovitelji, ali o tome više da se sazna preko društvenih mreža ovog događaja.  

Sada kada znate sve ove informacije o sajmu jedino što je preostalo je da odete na sajt Job Fair-a i prijavite se za učestvovanje. Mi vam želimo da ovu priliku iskoristite što bolje, ispunite ono sa kojim ciljem ste pošli i naravno da nakon 3 dana krenete da radite na izgradnji svoje karijere (ako to niste već uspeli na sajmu 😉).  

Za sve dodatne informacije posetite sajt Job Fair-a ili njegove društvene mreže, a mi se slušamo ili čitamo prvom sledećom prilikom. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *