←Svi tekstovi

Blokčejn tehnologija će oblikovati budućnost sveta: Razumite šta je NTF 

Na Balkanu većina zna za pojmove poput blokčejna, NTF-a, bitkoina, ali ih retki razumeju. Ovo su potpuno nove i kompleksne teme, pa je potrebno da se izdvoji vreme da se o njima informiše. Digitalni svet nam je i dalje neshvatljiv. Ipak, to ne znači da nismo deo njega i da ne treba da se trudimo da ga razumemo. Potrebno je da dozvolite sebi da gledate šire i ne shvatate sve bukvalno. O blokčejn tehnologiji ćemo tek učiti i potpuno će se ispoljiti u daljoj budućnosti.

Šta je to NTF?

NFT (non-fungible token) predstavlja unikatan kodni zapis koji ne može da se kopira i deli.  

Danas se NFT uglavnom vezuje za umetnost i umetnička dela, međutim, primena je mnogo šira.  

Industrija video-igara intenzivno koristi NFT. Razni predmeti koje skupljate u omiljenim igrama, primenom NFT-a postaju vaše vlasništvo. Karte za koncerte i utakmice mogu da budu u NFT formatu, gde bi po završenom koncertu, na primer, vlasniku “digitalne karte” bio dostupan neki dodatni, bonus sadržaj u digitalnom obliku. U tom konceptu, karta nastavlja da “živi” i po završetku samog nastupa. 

Značenje reči non-fungible token 

Kada za stvari kažemo da su fungibilne, to znači da se one lako mogu međusobno zameniti. Recimo hartije od vrednosti, robe, devize, novčići… Konkretno, jednu novčanicu od 100 dinara možete zameniti za drugu novčanicu od 100 dinara. Nije vam važno koju posedujete, jer su iste vrednosti. Ipak, ako je neku novčanicu od 100 dinara potpisao Ronaldo, onda sasvim sigurno nećete želeti da je menjate za drugih 100 dinara, jer je ona postala unikatna i njena vrednost je daleko veća – postala je non fungible ili nezamenljiva (jedinstvena, nema fiksnu cenu, već sami možete odrediti za koliko novca biste je zamenili). 

NFT je unikatan i samim tim nefungibilan. Potvrda o njegovoj unikatnosti je digitalno zapisana u obliku Blokčejna. Možemo reći da je NFT digitalni sertifikat ili licenca koji dokazuje unikatnost i autentičnost nekog digitalnog dela. Ima svoju vrednost, cenu i njime se može trgovati ili od njega zaraditi. 

Source: Unsplash.com

Šta je Blokčejn? 

Blokčejn je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezani, a koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do ugovora kojim se regulišu autorska prava. Prilikom njihove razmene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene. Dakle, za razliku od klasične online baze podataka, Blokčejn tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja. 

Za šta sve može da se koristi i šta sve može postati NTF? 

Blokčejn bi mogao da vodi „tokenizaciji svega“ ili da, u suštini, kreira digitalni sertifikat deonica, nekretnina, poslovne opreme, kredita, umetničkih dela, rađanja, venčanja, diploma, glasanja… Čak se i podaci mogu pretvoriti u tokene, što bi moglo da nanese štetu Guglu, Fejsbuku i sličnim internet instalacijama.  

Mogao bi da se koristi čak i za naplatu poreza ili praćenja porekla robe. U industriji odeće, na primer, neke kompanije obeležavaju svaki komad jedinstvenim digitalnim tokenom, koji omogućuje potrošačima uvid u ceo lanac snabdevanja, od porekla materijala do distribucije. 

Source: Unsplash.com

Primeri NTF-a

NFT svet je relativno nov. U teoriji, obim za NFT je sve što je jedinstveno. Ono za šta je potreban dokaz vlasništva. Evo nekoliko primera NFT-a koji postoje danas: 

 • Jedinstveno digitalno umetničko delo 
 • Jedinstvene patike u ograničenoj modnoj liniji 
 • Stavka u igri 
 • Esej 
 • Digitalni kolekcionarski predmet 
 • Ime domena 
 • Karta koja vam omogućava pristup događaju ili kuponu 
 • Certifikati o diplomama 
 • Muzički honorari preko NFT-a 
 • Digitalni identitet 
 • Pravni dokumenti 

NTF tržište 

Postoji mnogo platformi za NFT trgovinu. Najveće su OpenSea i Magic Eden. OpenSea je prvo i najveće svetsko digitalno tržište za kripto kolekcionarske predmete i nezamenljive tokene. Možete da kupujete, prodajte ili otkrivate ekskluzivne digitalne artikle. 

Ko sve može da stvara jedinstvene tokene? 

Svako može kreirati NTF i u budućnosti će to verovatno i biti neizbežno, ako se „tokenizacija svega“ bude dogodila. Trenutno, kreiranje NTF- a nije besplatan, niti jednostavan posao, ali je ipak svima dostupna mogućnost. OpenSea ne naplaćuje samu izradu tokena, ali može da vam naplati specifične aukcije ili ukoliko želite da vaše delo bude ponuđeno u nekoj alternativnoj valuti. Pojedine platforme pružaju mogućnost direktne prodaje ili aukcijske prodaje. 

Tokenizacija fizičkih predmeta 

Tokenizacija fizičkih predmeta još nije toliko razvijena. Ipak, postoji mnogo projekata koji istražuju tokenizaciju nekretnina, jedinstvenih modnih predmeta i još mnogo toga. 

Pošto su NFT u suštini dela, jednog dana biste mogli da kupite automobil ili kuću koristeći ETH i zauzvrat primite delo kao NFT (u istoj transakciji). Više nije teško zamisliti svet u kojem vaš Ethereum novčanik postaje ključ vašeg automobila ili kuće, a vaša vrata se otključavaju kriptografskim dokazom o vlasništvu. 

Ako želite još bolje da razumete ili kreirate NTF, pročitajte članak koji je napisao Mario Pilar – https://mariopilar.com/sta-je-nft/ 

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

#Pokreni se!

*Tekst je pripremila i kreirala Nina Petrović, Kreator tekstualnog sadržaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *