←Svi tekstovi

AIBG Nis Summit – Veštačka inteligencija na dohvat ruke

Lokalna BEST grupa Niš po prvi put ove godine organizuje takmičenje Artificial Inteligence BattleGround. Takmičari će imati zadatak da za 20 sati isprogramiraju veštačke inteligencije koje će se međusobno boriti i odrediti pobednika. 

AIBG Summit je događaj koji je organizovan neposredno pred samo takmičenje i podeljen je na tri aktivnosti: dve panel diskusije i masterclassove.  Ova konferencija okupila je studente sa Univerziteta u Nišu koji su imali priliku da čuju različita mišljenja i postave pitanja predstavnicima kompanija koje su podržale ovaj projekat. 

Izvor: organizacija Pokreni se mladi

Prva aktivnost bila je panel diskusija na temu “Use of AI in different industries – how do we connect it?”. Panelisti su ukratko ispričali o primeni AI-a u svojoj industriji, a nakon toga se povela diskusija o generalnoj primeni tih metoda i kako su one povezane. Tokom diskusije učesnici same konferencije imali su priliku da postavljaju pitanja panelistima i iskoristili su je na pravi način. Najčešća pitanja su bila vezana za primenu veštačke inteligencije u medicini i drugim industrijama u kojima ona može zameniti čoveka. 

Nakon kratke pauze, na red je došla tribina na temu “General purpose AI systems – is it possible, what would it mean for society?”. Zamisao ove tribine je da panelisti povedu diskusiju o prednostima i manama veštačke inteligencije koja ima opšte namene i kakav bi njen uticaj bio u različitim društvenim aspektima. U ovom delu učesnici su, takođe, imali priliku da postavljaju pitanja panelistima i da se uključe u samu raspravu, što se i dogodilo. Većina učesnika je iskazala svoje mišljenje o veštačkoj inteligenciji, a mnogi razgovori između panelista i participanata nastavili su se i tokom poslednje aktivnosti, a kasnije i na Networkingu. 

Poslednja aktivnost na konferenciji bili su masterclassovi – održana su 3 masterclass-a na sledeće teme: AI in Design, AI in gaming industry i AI programming basics. Prisutni su podeljeni u tri grupe po svojim interesovanjima i slušali su zanimljiva predavanja profesora sa niških fakulteta. Tokom ova tri masterclassa govorilo se o primeni veštačke inteligencije u Photoshopu, u kreiranju mnogih igrica i u programiranju. Interesantna činjenica je da se u sve tri oblasti uopšte ne može ni naslutiti da iza tih radnji stoji veštačka inteligencija, a ne ljudsko biće.  

Nakon svih aktivnosti održan je Networking. Uz muziku i osveženje poveli su se zanimljivi razgovori o kompanijama koje su panelisti predstavljali, ali i o samoj veštačkoj inteligenciji. 

Nakon sabranih utisala, bilo je moguće izvesti samo jedan zaključak: studenti su sa sobom poneli korisne informacije koje će im pomoći u daljem obrazovanju, a panelisti su imali priliku da se upoznaju i porazgovaraju sa svojim budućim kolegama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *