←Svi tekstovi

Volontiranje u srednjoj školi: Kako, zašto i pronalaženje smisla u volontiranju 

Kada ste krenuli u srednju školu, vjerojatno ste se susreli s pojmom volontiranje. Rečeno vam je da morate ostvariti 40 sati volontiranja do četvrtog razreda.

Sada se vjerojatno pitate gdje biste se mogli prijaviti da volontirate, a možda već i znate gdje. Međutim, bez obzira na situaciju, sjednite i razmislite zašto uopšte želite volontirati.  

Koliko god bili svjesni da je to tehnički postala još jedna školska obaveza, pokušajte pronaći dodatni motiv jer će vam u suprotnom brzo dosaditi i stvorićete averziju spram ovog koncepta. Trošićete dragocjeno vrijeme sebi i organizaciji u kojoj volontirate.  

Izvor: Unsplash.com

Zašto idem volontirati – pronalaženje smisla volontiranja 

Volontiranje je aktivnost koja podrazumijeva da osoba svojevoljno ponudi pomoć ili neku uslugu u društveno korisne svrhe ne očekujući da bude plaćena. Dakle, naglašavamo svojevoljno.  

Sami koncept, ideja da odemo volontirati jer je to od sada nametnuta obaveza  kontradiktoran je ideji da je volontiranje svojevoljan rad.

No, to je kritika sistema. Ono što vama može pomoći da se nosite s tom obavezom jeste fokusiranje na činjenicu da pomažete i postajete dio promjene.  

To može zvučati utopijski, ali ako volontirate u organizacijama poput “Crvenog krsta”, “Pomozi.ba” ili sličnima, stvarno možete napraviti razliku, postati dio promjene i nekome poboljšati dan. 

Međutim, da biste imali i ličnu korist od ovog iskustva, povežite ga s područjem koje vas zanima.

Na primjer, ako vas zanima književnost, prva destinacija mogla bi biti školska biblioteka. Zatim posjetite knjižare i gradske biblioteke. 

Izvor: Unsplash.com

 Zapamtite, nikako se ne ustručavajte pitati jesu li otvoreni za volontere. Bit ćete iznenađeni koliko će često odgovor biti pozitivan.  

Možete ponuditi instrukcije drugim učenicima. Ponekad čak postoje mogućnosti da preko škole dajete instrukcije u domovima za nezbrinutu djecu.  

Također pratite rad nevladinih organizacija za mlade. Često traže volontere na pozicijama kao što su novinar, edukator i pozicije povezane s marketingom, ekonomijom, dizajnom i ostalim. 

Kako i gdje volontirati – pregled organizacija i mogućnosti? 

Osim volonterskih aranžmana koje vi lično možete organizovati, možete biti dio već postojeće organizacije. Evo nekoliko provjerenih organizacija u kojima možete volontirati: 

Crveni krst (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, BiH) – vjerojatno najpristupačnija organizacija kojoj su uvijek potrebni volonteri.

Možete se prijaviti u svom lokalnom odjeljenju, preko sajta ili poziva provjeriti potrebnu dokumentaciju, podnijeti je i početi volontirati. 

 Kao volonter “Crvenog krsta”, možete pomagati u humanitarnim akcijama (distribucija i prikupljanje humanitarne pomoći), posjetiti starije i socijalno-ugrožene osobe, biti dio edukativnih kampova i seminara, dio tima za hitne intervencije, ili biti dio programa za pomoć migrantima.  

Pomozi.ba (Bosna i Hercegovina) – Kao volonter, bićete dio mjesečnih humanitarnih akcija. Ova organizacija najčešće traži volontere za učešće na mjesečnom humanitarnom bazaru i u kuhinji.

Povremeno su im potrebni i volonteri za vanredne akcije. Da biste se prijavili, možete kontaktirati organizaciju putem kontakt-podataka na njihovoj web-stranici ili se pridružiti Viber grupi za volontere. 

Izvor: Unsplash.com

ASUBiH (Bosna i Hercegovina) – ASUBiH je nevladina, nepolitička i nestranačka organizacija srednjoškolaca koja se bavi edukacijom, kampanjama i humanitarnim akcijama.

Njihova misija je da povećaju stepen uključenosti srednjoškolaca u procese donošenja odluka koji se direktno tiču njih.  

Možete se javiti lokalnom ogranku organizacije putem e-maila, kontaktirati volontere ili nazvati broj organizacije kako biste saznali kako se možete uključiti. 

Caritas (Hrvatska, BiH, Srbija)- Caritas je organizacija koja kombinira vjerske vrijednosti s humanitarnim radom kako bi pomogla najranjivijim osobama i zajednicama.

Ako želite volontirati, posjetite lokalno sjedište organizacije ili se prijavite putem interneta.  

Ova organizacija se oslanja na volontere u više od 150 zemalja širom svijeta baveći se pitanjima socijalne pravde, humanitarnim akcijama i brigom za siromašne.  

Fondacija Volonteri Crne Gore – Fondacija ima za cilj da pruži humanitarnu pomoć i podršku najugroženijim pojedincima u Crnoj Gori.  

Osim humanitarnih aktivnosti, organizacija se također usmjerava na promociju volonterskog rada i volontiranja u zajednici, edukaciju i rad s mladima, osnaživanje pojedinaca kroz volonterske aktivnosti i suradnje sa svim zainteresiranim pojedincima koji su spremni volontirati s posebnim fokusom na mlade u dobi od 15 do 29 godina.

Možete se prijaviti putem službene web stranice organizacije. 

Mreža mladih Mešihata islamske zajednice u Srbiji – Ova volonterska organizacija također vezuje vjerske vrijednosti s humanitarnim radom. Ovdje je jer se nalazi na teritoriji Sandžaka koji druge volonterske organizacije često izostave.

Gradovi u Sandžaku su mali, ali se humanitarne akcije ovdje nerijetko dešavaju. Ovo je jedna od vodećih organizacija pored Crvenog krsta na polju humanitarne pomoći. 

Izvor: Unsplash.com

Platforme koje povezuju neprofitne organizacije i volontere 

Pored navedenih humanitarnih organizacija, postoje i platforme koje se bave okupljanjem volontera. One promovišu edukacijske kampove, seminare, kao i kratkoročne volonterske mogućnosti na internacionalnom, lokalnom ili državnom nivou. Evo nekoliko njih! 

Udruženja „Mreža za izgradnju mira – “Mreža za izgradnju mira” radi na osnaživanju civilnog društva kroz umrežavanje, razvoj i podsticaj društvene komunikacije, solidarnosti i dijaloga sa svim društvenim akterima. 

Možete se prijaviti na imejl listu u okviru koje ćete svaki dan dobivati obavještenja o seminarima, edukacijama, prilikama za volontiranje i konkursima.  

Cilj ove organizacije su uticaj i inicijative vezane za sljedeća područja javne politike: obrazovanje, sigurnost, regionalni razvoj, zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava, suočavanje s prošlošću i tranziciona pravda, rodna ravnopravnost, kultura javnog dijaloga i demokracije… 

Volnteka – je e-platforma za volontiranje u Hrvatskoj. Ovo je jedna zaista kvalitetno odrađena platforma koja će vam značajno olakšati da pronađete volonterske mogućnosti.

Ona povezuje neprofitne organizacije i volontere – možete birati kojoj regiji pripadate, koliko i kada želite volontirati, ali i istaći svoje vještine i slično.  

Sratruj.com (Infostud) – Startuj.com je platforma usmjerena na mlade, njihove interese i potrebe, sa misijom podrške u zapošljavanju i karijernom razvoju. 

Izvor: Unsplash.com

Također, rade na podsticanju samostalnosti i odlučnosti mladih u ostvarivanju vlastitih ciljeva i ambicija putem neprestanog izvora informacija.

Iako nisu samo volonterska platforma, imaju i stranicu o svim aktivnim volonterskim mogućnostima na teritoriji Srbije. 

Volontiranje je izvanredan način da se doprinese zajednici i pruži pomoć onima kojima je potrebna.

Dakle, kada birate gdje ćete volontirati, odaberete organizaciju koja je u skladu s vašim interesima i vrijednostima.  

Drugi savjet je da razmislite o volontiranju s prijateljima, što iskustvo čini ugodnijim i može povećati vašu učestalost volontiranja.

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

*Tekst je pripremila i kreirala Sara Šantić, novinarka Veritasa.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *