←Svi tekstovi

Stvari koje treba da znate prije početka školske godine

Da, dobro ste shvatili – školska godina samo što nije počela. Za nekoga je to dobra stvar, dok za ostale, pa i ne baš. Razloga za ova osjećanja ne fali. Međutim. iako vam teško pada, morate se potruditi ako želite bolje rezultate. Zato hajdemo zajedno proći kroz osnove započinjanja nove školske godine, pa da se na kraju možete pohvaliti rezultatima.  

Pripremite se za ustajanje na vrijeme 

Meni, takođe, bude teško kada ovo čujem. Međutim, sa malim dogovorom sa samim sobom, ovo ne predstavlja nikakav problem. Morate se složiti da ustajanje u pet ujutru nije lako, pogotovo ako ste do tri radili neki domaći zadatak. E, upravo iz tog razloga se polako naviknite na ustajanje kada je potrebno (i završavajte domaće na vrijeme!). 

Jedan od savjeta je da idete u krevet pola sata ranije nego inače, i tako svaku noć dok ne dođete do željenog rezultata. Zvuči lako, a i stvarno jeste tako – nećete osjetiti značajnu razliku, a pritom se polako privikavate na ustajanje na vrijeme.  

Isto tako nemojte ustajati prerano. San je esencijalan za funkcionisanje organizma kojem je potrebno minimum 8 sati da bi funkcionisao kako treba. Ja se lično ne pronalazim u spavanju 8 sati, ali vjerujte, što više se budite ranije, kad-tad će vas umor sustići. 

Izvor: Unsplash.com

Jednako raspodijelite obaveze 

Da, da, svi ovo kažemo da ćemo raditi od početka nove godine, ali moramo ovo uzeti za ozbiljno. Ovo je jedna od najbitnijih stvari za uspješnu akademsku godinu, a imam i nekoliko savjeta kada je o ovome riječ.  

Ukoliko ste osoba koja preferira da joj sve bude na elektornskim uređajima, onda je ovaj savjet za vas. Uzmite u obzir koliko imate zadataka da uradite kao i koliko vremena, pa samim tim odredite koliko zadataka treba odraditi dnevno da bi sve završili na vrijeme.  

Takođe, možete napraviti 3 odvojena kalendara na aplikaciji Google Calendar. Neka jedan bude za vannastavne aktivnosti, drugi za školu i školske aktivnosti, a nek treći bude za vaš privatni život. Ispunite ga kada god dobijete neku obavezu, a tako ćete dobiti bolji pregled obaveza, pa će vam biti lakše da ih odradite. 

Napravite svoj kutak za učenje 

Meni ovo predstavlja jedan on najzanimljivijih djelova pripreme za školu. Kreiranje novog prostora za učenje gdje ću provesti većinu svog vremena mi djeluje veoma važno, kao što i jeste. Dekorišite prostor kako god to želite. Možete okačiti plutanu tablu na zid, pa okačiti mjesečni kalendar gdje ćete upisivati svoje obaveze. Okačite slike sebe sa prijateljima, svoje ciljeve i uopšteno ono što vas motivište. Bitno je da postoji materijala za konstantnu motivaciju, jer ona je krucijalna za vaš uspjeh u bilo kom smislu.  

Kutak ne mora biti samo radni sto, uredite sobu novim stvarima, ili jednostavno promijenite raspored stvari u istoj – osjećaćete se motivisanije u novoj atmosferi, nije sve isto kao i prije.  

Izvor: Unsplash.com

Dajte sebi odmora 

Desiće se da imate mnogo gradiva da naučite, ili domaćih da uradite, ali ne dozvolite da to utiče na vaš odmor – tačnije, nemojte dozvoliti da ne odmarate zbog obaveza. Svima je potreban odmor, a nekada pomislite da je bitnije da završite sve iako će vas koštati par sati sna. To nije istina. Morate se odmoriti kako bi kvalitetno odradili sve zadatke koje imate.  

Pravio sam grešku kada nisam spavao da bih odradio svaki zadatak, ali to me je koštalo 8 sati sna. U školi sam bio neažuran, neaktivan i isključen iz svake moguće konverzacije. Naravno, to je bilo loše po mene, a profesor mi je na to rekao da je u redu i preskočiti neki domaći ako ga stvarno ne stignemo. Slažem se sa njim. Ne brinite se ako ne završite nešto. Niko nema 24 sata slobodnog vremena, kao ni konstantan pristup motivaciji potrebnoj za učenje. 

U redu je dobiti lošu ocjenu 

Nemojte ovo koristiti kao izvor informacije da ne treba učiti, pa se ni ne osjećati loše, već kao neki tekst u kojem ćete naći olakšanje zbog akademskog neuspjeha. Taj neuspjeh je trenutan. Sve se da popraviti i nadoknaditi, a to ćete postići trudom i radom. Niko nije rođen naučen, a na putu ka što boljoj edukovanosti je apsolutno obavezno doći do malog pada.  

Ovo nije ohrabrenje da, ako dobijete jedinicu, kažete sebi: “Nema veze, neće mi ništa biti.” a pritom da ne uradite ništa. Morate se potruditi da taj neuspjeh popravite i poradite na tome da svaki naredni bude sve manji.  

Izvor: Unsplash.com

Dakle, školska godina samo što nije došla, a vi čitate ovaj tekst. To znači da vam je stalo do te vrste usavršavanja, a meni će biti drago kada vidim analitiku, pa saznam da vas je mnogo.  

Ne dozvolite neuspjesima da vas obeshrabre, kao i obavezama da vas iscrpe – sve radite lagano, tempom koji vama odgovara i koji ne šteti vašem mentalnom i fizičkom zdravlju. Ukoliko imate problem, porazgovarajte sa profesorom, a takođe, možete kontaktirati nas sa kratkim feedback-om ovog teksta. Tim za tekstualni sadržaj vam želi srećan početak nove školske godine, a kada god su vam potrebni savjeti o ovoj temi, pročitajte tekst po još koji put. Srećno!  

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

#Pokreni se!

*Tekst je pripremio Balša Kićović, Kreator tekstualnog sadržaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *