←Svi tekstovi

Saopštenje za javnost povodom tragedije u Beogradu (Vračar)

Danas na 3. maj u 2023. godini dogodilo se ono što smo smatrali da je ’prisutno samo na zapadu’. Omladinska organizacija Pokreni se mladi izražava najiskrenije saučešće porodicama zahvaćene tragedijom koja se dogodila u 8.40 časova u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu (Vračar).

U ovom tragičnom događaju osmoro učenika i jedan član obezbeđenja izgubili su živote, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti od strane nadležnih institucija. Ovo je velika tragedija koja treba da nas sve natera da se zapitamo kako možemo bolje zaštititi našu decu.

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić je na vanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije izjavio ’Evidentan je kancerogeni poguban uticaj interneta i video-igrica tzv. zapadnih vrednosti. Svima nama je jasno da je potreban preokret…’. Da li je zapad kriv ili mi kao društvo? Da li je sada tek neophodan preokret? Smatramo da ovakve izjave nisu dovoljne da bi se rešio problem nasilja u školama. Potrebno je da se ozbiljno razmotri celokupna situacija i uvidi da se problem nasilja ne može jednostavno pripisati jednom izvoru.

Civilno društvo u Srbiji poslednjih pet godina predstavlja izazov koji je mogao da se dogodi, a sada se i dogodio. Problem nasilja u školama je prisutan i zahteva ozbiljno rešavanje. Odgovorni i nadležni u okviru osnovnih i srednjih škola za prevenciju nasilja funkcionišu samo na teorijskom nivou, a ne i u praksi. Oni treba da preduzmu praktične mere kako bi se prevencija nasilja sprovela na delotvoran način.

Ko je kriv? Ko je odgovoran? Mnogo je pitanja ali u našem društvu govorimo o odgovornostima i šta je moglo biti odrađeno tek kada se sam problem dogodi.

Naša organizacija apeluje na nadležne organe i institucije da hitno preduzmu mere i reaguju na celokupnu temu nasilja i da pristupe problemu na sistemski način. Potrebno je zajedničko delovanje kako bi se izbegle ovakve tragedije u budućnosti.

#nećetokodnas #razgovarajmosadecom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *