←Svi tekstovi

Koliko je dr Orlić (ne)sposoban za poziciju Direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA)?

Vladimir Orlić, rođen 15.4.1983. u Beogradu, izabran je na 13.6.2024. godine na poziciji Direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) saopštila je Vlada Srbije.

Orlić je završio školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu, Matematičku gimnaziju u Beogradu, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a nakon toga stekao zvanje doktora nauke elektortehnike i računarstva.

Izvor: FoNet/Aleksandar Barda

Dr Orlić je svoju političku karijeru započeo 2014. godine, a tokom četiri saziva bio je narodni poslanik. U tom periodu obavljao je niz značajnih funkcija, uključujući zamenika šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), člana Odbora za planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, kao i člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Takođe je bio potpredsednik Narodne skupštine, član Odbora za prava deteta, predsednik Narodne skupštine, predsednik Odbora za prava deteta, šef Delegacije u Parlamentarnoj skupštini procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i šef Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

Veran član partije sa doktorskim zvanjem, Orlić koristi uvrede namenjene opoziciji i hvalisanja Vučića umesto predstavljanja legitimnog političkog programa. Politička scena Srbije svela se na međusobna optuživanja, odbranu i napad, bez kreacije i predstavljanje programa koji bi poboljšao standard života svih građana, a ne samo birača jedne političke opcije. Orlić je vešt retoričar, izbegava činjenice koje se o njemu iznose, čak i kada su potkrepljene dokazima određenih organizacija, medija i agencija.

Istorija bezbednosno-informativnih agencija Srbije i Jugoslavije počinje od sticanja srpske nezavisnosti od Osmanskog carstva. Sve generacije lidera ovih službi sprovodile su misije svojih agencija, ali ne one zvanične, već političke. Nezvanični opis poslova agencija često je uključivao zastrašivanje stanovništva, zloupotrebu informacija, uklanjanje i progon političkih protivnika, kao i nadgledanje i praćenje domaćih i stranih agenata koji deluju protiv države.

Osnovni zadaci Bezbednosno-informativne agencije (BIA) su zaštita bezbednosti Republike Srbije i otkrivanje i sprečavanje aktivnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje ustavnog poretka. Agencija se bavi istraživanjem, prikupljanjem, obradom i procenom bezbednosno-obaveštajnih podataka značajnih za sigurnost zemlje i informisanjem nadležnih državnih organa o tim podacima. Takođe, BIA obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

Poenta misije BIA je očuvanje nacionalne bezbednosti i zaštita ustavnog poretka Republike Srbije kroz prikupljanje i analizu relevantnih obaveštajnih podataka i informisanje državnih organa.

Međutim, u praksi, prema izjavama sagovornika iz emisije Most Radija Slobodna Evropa, BIA se često koristi za političke ciljeve, kao što su praćenje i prisluškivanje kritičara režima, zloupotreba informacija, i manipulacija u korist vlasti. Ova zloupotreba moći otvara pitanje o nedostatku adekvatne unutrašnje i parlamentarne kontrole nad radom agencije.

Trenutni nadređeni Bezbednosno-informativne agencije podleže nezvaničnom opisu posla agencije. BIA nije postala partijska agencija, ona je to ostala. Živimo u vremenu koje podseća na roman Džordža Orvela, “1984”, gde partija kontroliše protok informacija, ali i kritike upućene od strane države.

Koliko je dr Orlić (ne)sposoban za poziciju Direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA)? Ukoliko posmatramo interese vladajuće partije, čini se da je izuzetno sposoban za poziciju koja targetira domaće stanovništvo i partijske protivnike. Međutim, sa stanovišta potreba države i naroda, situacija je daleko složenija.

Više o tome analiziramo u sledećem tekstu sa stručnjacima iz oblasti bezbednosti i političkih nauka.

Tekst napisao: Kristian Tomić, Izvršni direktor organizacije Pokreni se mladi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *