←Svi tekstovi

Kako prevazići strah od ispitivanja

U školi, na fakultetu, neizbiježno je da se susretnemo sa usmenim odgovaranjem gradiva. Pored pismenog, ovo je jedna od najčešćih tehnika kojoj pribjegavaju nastavnici prilikom propitivanja učenika. Da li su dobro savladali gradivo, koliko toga su usvojili, a gdje „škripe“, najčešće će se otkriti testiranjem učenika. Zbog toga se testiranje i vrši!  

Međutim, šta je najveća teškoća i zašto neki učenici postižu slabije rezultate na usmenom ispitivanju za razliku od pismenog?

Riječ je o individualnim karakteristikama osobe. Neke osobe se mnogo bolje snalaze prilikom usmenog odgovaranja, lako barataju riječima, dobro se snalaze u tim nepredvidivim situacijama i sposobni su da brzo razmišljaju i donose zaključke u stresnim situacijama.

Za razliku od njih, anksiozniji učenici se teže snalaze prilikom usmenog odgovaranja. Dosta su plašljiviji, u nekim trenucima se osjećaju kao da im „mozak zablokira“ dok odgovaraju i često su zbunjeni u takvim situacijama. Čak i ako znaju odgovor na pitanje, strah ih u takvoj situaciji dovede do blokade i nemogućnosti produkovanja istog.  

Najveći problem je što nastavnici često nemaju razumijevanja za takvu djecu/studente i umjesto da ih podstiču ohrabrujući ih da govore, oni često nailaze na kritike i osudu, kako od strane profesora, tako i od strane svojih vršnjaka i kolega.  

Izvor: Unsplash.com

Šta najčešće izaziva strah od ispitivanja?

Strah od ispitivanja ima svoje porijeklo u nekoliko različitih situacija, a što je veći broj tih iskustava koje je učenik doživio, strah će biti veći. Razlozi zbog kojih se javlja strah od ispitivanja najčešće su:

  • Nedovoljno naučeno gradivo
  • Učenje u posljednjem trenutku (dan ili veče prije ispitivanja)
  • Loše iskustvo sa prethodnim situacijama usmenog ispitivanja  
  • Strah od neuspjeha

Kako pobijediti strah od ispitivanja?  

Strahovi se mogu savladati, ali je vrlo bitno da imamo dovoljno znanja o tome šta ga izaziva i kako to spriječiti. Strah od ispitivanja se sastoji od misli o negativnom uspjehu na ispitu. Osoba je zabrinuta jer nije sigurna u svoje znanje, plaši se da će joj profesor postaviti podpitanje koje ne zna zbog čega se javlja strah.

Kao odgovor na tu misao javlja se tjelesna reakcija – znoje se dlanovi, ubrzava puls i disanje, često se javlja mučnina i glavobolja.  

Zbog toga je vrlo bitno da razvijemo tehnike koje će nam omogućiti da prevazićemo tremu i uspješno položimo usmeni ispit ili dobijemo peticu u školi.  

Izvor: Unsplash.com

Kako to postići?

Svaka osoba je individua za sebe, stoga različite stvari prijaju različitim ljudima. Najbitnije je upoznati sebe, kako bismo znali šta je to što nas može smiriti i pomoći nam da prevazićemo strah od ispitivanja. Međutim, postoje trikovi koji vam mogu poslužiti, ako ništa, bar da se približite ili otkrijete načine koji kod vas dovode do oslobađanja od straha.

  1. Dobra priprema

Najvažnije je pripremiti se za ispitivanje. Učenici koji nisu odvojili dovoljno vremena da nauče gradivo i nisu sigurni u svoje znanje će u većoj mjeri osjećati ispitni strah, nego oni koji su uspješno savladali gradivo. Zbog toga je vrlo važna dobra priprema.

Naučiti gradivo nije dovoljno, potrebno je i redovno ponavljati ga. Ponavljanjem, gradivo prelazi u našu dugoročnu memoriju što nam olakšava prisjećanje, a to će nam značiti i prilikom odgovaranja jer će nam omogućiti lakše dosjećanje gradiva čak i pod stresom.

  1. Organizacija

Povezana je sa redovnim učenjem i pripremom, a odnosi se na dobru organizaciju vremena. Na taj način učenik će imati dovoljno vremena da nauči sve što je potrebno, bez straha da će nešto propustiti ili da se nekom predmetu neće moći dovoljno posvetiti.  

  1. Propitivanje samog sebe

Nakon što smo sigurni da smo dovoljno dobro naučili gradivo bilo bi korisno da jednom to ponovimo na glas, te da osmislimo pitanja kojima ćemo propitati sami sebe kako bismo znali šta je to što smo sigurno dobro savladali.

Možemo zamoliti za pomoć nekog od naših prijatelja ili porodice – da se stave u ulogu profesora i osmisle nekoliko pitanja koje bi ti postavili, a ti treba da im odgovoriš na njih. Na taj način ćeš kroz igru uloga testirati samoga sebe. Ona može biti korisna i za prevazilaženje treme, jer ćeš na osnovu prethodnog pozitivnog iskustva biti sigurniji i prilikom samog ispitivanja.

  1. Tehnike za opuštanje

Vježbe poput dubokog disanja vam mogu pomoći prilikom prevazilaženja straha od ispitivanja. Vrlo je bitno da ovim tehnikama dobro ovladamo kako bismo iz njih mogli izvući najbolje u stresnim situacijama.

Pronađite tehniku koja vama najlakše odgovara i potrudite se da ovladate njome, jer može imati umirujuće dejstvo na vas – ne samo tokom ispita, nego tokom svake stresne situacije u kojoj se nađete.  

Izvor: Unsplash.com

Šta nam još može pomoći prilikom oslobađanja od treme?

Pored ovih uobičajenih, ali ne manje korisnih stvari, postoje još neki trikovi koji nam mogu pomoći prilikom prevazilaženja ispitnog straha.  

Pažljivo slušanje na času nam može olakšati učenje, ali i usmeno odgovaranje. Profesor na času može da kaže nešto bitno što se ne nalazi u knjizi ili neki primjer koji nam može koristiti prilikom usmenog ispitivanja da se lakše dosjetimo naučenog gradiva.

Zbog toga je vrlo značajno slušati šta profesor priča na času, jer na taj način možemo skratiti vrijeme našeg učenja i povećati uspješnost.  

Snimanje sebe nam može omogućiti da prepoznamo koje su to poštapalice kojima se služimo kada ne možemo da se dosjetimo neke riječi. Takođe, na taj način ćemo čuti i kako izlažemo, šta je potrebno popraviti u našem izlaganju, koje riječi treba da izbacimo iz upotrebe ili ih zamijenimo adekvatnijima. Možemo otkriti da li govorimo tečno ili zamuckujemo, što nam može koristiti prilikom uvježbavanja našeg izlaganja.

Pobrinite se da se taj dan osjećate lijepo. Iako ovo čudno zvuči i pitate se kako je to moguće ako imam tremu, vrlo je jednostavno. Ukoliko odlučite da se prepustite strahu od ispitivanja osjećaćete se još lošije nego inače. Međutim, ukoliko se taj dan pobrinete da se lijepo obučete, da doručkujete ono što volite, počastite se nekom sitnicom – vaše raspoloženje će se značajno popraviti.

Izvor: Unsplash.com

Budite svjesni da je ispit u samo jednom dijelu vašeg dana, dok cio ostali dan imate na raspolaganju za druženje sa prijateljima, gledanje serije, odmaranje i bavljenje aktivnostima koje volite. Zbog toga ne dajte da vam sat ili nekoliko sati u toku jednog dana pokvari ostatak dana.

Čak i ukoliko ne prođe onako kako želite – nije smak svijeta! Svako od nas je nekada imao loš trenutak, što ne treba da vas pokoleba i odgovori od ostalih ispita. Potrudite se da prepoznate šta je u vašoj moći i da te stvari držite pod kontrolom. Na taj način ćete osjećati manju tremu, jer ćete znati da vi kontrolišete situaciju, a ne situacija vas.

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

#Pokreni se!

*Tekst je pripremila i kreirala Isidora Radan , Kreator tekstualnog sadržaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *