←Svi tekstovi

Kako donositi dobre odluke?

Dobre odluke su neophodne za uspješan i srećan život. Bez sumnje mogu reći da ste nekada bili u situaciji kada (ni) ste donijeli dobru odluku, pa ste shvatili da je donošenje nje upravo ono što čini vaš život boljim i ugodnijim. 

Kao jedna od najzastupljenijih osobina, uglavnom mana, pri donošenju odluka je brzopletost. Svima se desilo da ne razmisle dovoljno prije nego urade nešto, pa se kasnije kaju ili ih grize savjest – to je upravo to, nedovoljno razmišljanje o nekoj akciji koja ima određeni značaj za nas. To je posljedica brzopletosti, u negativnom smislu, naravno. 

Sam naslov ovog teksta vam pruža pomoć pri razaznavanju šta ćete čitati u nastavku, pa ćemo odmah preći na stvar. Pažljivo čitajte i vidite u kojoj se situaciji identifikujete. 

Izvor: Unsplash.com

Razumijevanje svojih odluka 

Pa, znate kako, i meni se dogodi da ne razmislim dovoljno o nekoj odluci – bilo to jer smatram da nema značajan uticaj na mene, ili jer mi se prosto u tom momentu ne razmišlja o tome. Tipičan pogrešan stav. Nebitno koliko je odluka mala, ona može i mora imati uticaj na vas – pa da li je to nešto značajno, to već zavisi, ali jednostavno imajte stav o tome kao da je krucijalno za nastavak vašeg života, ne ugledajte se na mene iz prošlosti! J 

Takođe, analizirajte posljedice detaljno, vidite koja vama pruža više zadovoljstva i manje negativnih posljedica – vidite koja donosi više pozitivnog. Iz ličnog iskustva kažem da ovo radi. 

Napišite listu pozitivnih i negativnih ishoda 

Možda zvuči malo, što bi Francuzi rekli, Cliché, ali ne zaboravite da će vam ovo stvarno pomoći. Uzmite list papira. Neka na jednoj polovini budu pozitivni, a na drugoj negativni ishodi. Kada to uradite, krenite u akciju! Pišite ishode na strani koju zaslužuju (i ne lažite sebe). Nakon potencijalno mnogo investiranog vremena, uporedite rezultate i vidite da li vam to odgovara – zapamtite sve je na Vama. Ovo će vam pomoći da razbistrite misli, kao i da, svjesni posljedica, razmislite šta ćete na kraju odlučiti. 

Potražite pomoć 

Iako sam rekao da je odluka na vama, nećete mi zamjeriti na blagoj kontradiktornosti. Treba potražiti pomoć – ali u vidu razgovora sa nekom osobom koja je kroz istu ili sličnu situaciju već prošla. 

U ovome postoji mala caka, ne pitajte svakoga za savjet. Morate voditi računa da za savjet ne pitate bilo koga, već nekoga kome vjerujete, ko je pouzdan izvor informacija, ali i nekoga ko ima u iskustva u tim vodama u kojim donosite odluke. 

Potražiti pomoć nije nikakav bauk, to je ono što nam je nekad jedina neophodna stvar – podrška i kontakt sa drugim ljudima, ipak smo bića koja zahtijevaju pažnju i komunikaciju sa drugima. 

Izvor: Unsplash.com

Pažljivo pratite tok svojih odluka 

Bilo to pisanje odluka u nekoj svesci (što preferiram) ili na telefonu, uvijek se postarajte da imate dovoljno vremena da donesete kako relativno brzo, tako i kvalitetnu odluku. Napravite kalendar. Popunite kalendar. Potrudite se da svoju odluku pokrenete na vrijeme i pređite u akciju. 

Podijelite obaveze po danima, satima (ili kako god to Vama odgovara). Uvijek se postarajte da imate vremena i da odmorite. Preopterećenost nikada nije dobra, pogotovo ne u ovim situacijama. 

P.S. Nije neobično da kasnije razmišljate da li je ispravno ono što ste uradili, ali jedino što je bitno je da vjerujete u sebe. Ni u kom slučaju ne zaboravite koliko vrijedite, nezavisno od vaše odluke. 

Razmišljanje o prošlosti i strah pri odlukama – veliko ne! 

Ovdje se možemo taći teme o kojoj je moja koleginica Isidora pisala – zona komfora. Kada je u pitanju strah, on će vas uvijek držati onamo gdje nema izazova, gdje je sve isto, a to je upravo zona komfora. Kada ste u njoj, odluke su uglavnom loše – ne dozvoljavate sami sebi da probate nešto novo, pa i da rizikujete za nešto što želite. Izađite iz zone komfora, a u suprotnom će strah govoriti umnesto vas. Ne dozvolite to. Uticaće negativno na vas, vaš život, a i odluke. 

Izvor: Unsplash.com

Nemate šta izgubiti isprobavanjem ovih metoda, a njima možete promijeniti svoj život. Isto kao što sam ja donio odluku da objavim ovaj tekst, tako i vi donesite više odluku da budete to što jeste, javite se osobi koju volite, radite ono što volite – i najvažnije, volite sebe takvi kakvi ste jer na kraju ste ipak sami sa sobom, perfektnom osobom koja treba da zna svoje kvalitete i potencijale.  

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

#Pokreni se!

*Tekst je pripremio Balša Kićović, kreator tekstualnog sadržaja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *