←Svi tekstovi

Commonplace Book – udahni život u svoje misli

Tokom jednog opuštenog popodneva nakon škole, dok smo moje drugarice i ja razgovarale o svakodnevnim stvarima, došli smo do teme koja nas je sve okupila – ljubav prema čitanju. 

Bio je to trenutak spontane inspiracije koji nas je naveo na razmišljanje o tome kako čitamo knjige i kakvu vrednost izvlačimo iz tog iskustva. 

Ljubavni i krimi romani su bili nezaobilazni dio naše diskusije, a kako smo otkrivali šarm ovih književnih vrsta, postavljalo se pitanje da li se iz njih može izvući nešto više od trenutnog zadovoljstva. Jer, iako su trivijalni romani podložni šablonima, upravo ti šabloni pružaju osjećaj smirenosti, sigurnosti i utjehe

No, da li je izazov vašem intelektu knjiga koja se čita za dva sata? 

Izvor: Unsplash.com

U doba brzog čitanja i preopterećenosti informacijama, postoji oštra kritika onih koji daju prednost količini nad kvalitetom kada je u pitanju čitanje. Strastveno tvrdim da razumijevanje i dubina čitanja nadmašuju obim knjiga koje jedna individua konzumira

Čarobni ključ znanja je vještina povezivanja ideja i informacija. Naglasak je dakle na povezivanju onoga što smo pročitali. Naš mozak je mreža neurona, a da bismo zadržali informacije u glavi, moramo znati kako ih povezati. 

Zato ćemo se danas upoznati sa sistemom svaštare – commonplace book-a. To je vaša lična biblioteka bilješki i razmišljanja, utočište za misli koje nadilaze prolaznu prirodu sjećanja. 

To je sistem zapisivanja informacija i zapažanja koje dobijemo kroz knjige, iskustva, razgovore s drugima, filmove, internet, podcaste i mnogo toga. Commonplace book može zauzeti digitalni ili fizički oblik

Svaštara postaje prostor gdje se čuvaju ideje za projekte, odgovori na dugo postavljana pitanja ili inspiracija za novu perspektivu. 

Ako ste sada inspirisani da krenete sa svojom svaštarom, evo nekoliko koraka da vam pomognu u tom putovanju.

Izvor: Unsplash.com

1. Odaberite digitalni ili fizički oblik 

Sada ste već u dilemi. Znam, i ja sam bila. Hajmo poredati te argumente u glavi. 

Digitalna verzija, poput Notion-a, pruža brzu i efikasnu organizaciju ideja. Svestranost digitalnih alata omogućava da se sve prilagodi vašim specifičnim potrebama. 

Digitalna verzija je mobilna i praktična, možete joj pristupiti bila kada i bilo gdje. Međutim, pazite. Možete upasti u zamku Wikipedija. Svaštara nije vaš Google pretraživač ili enciklopedija, tada ovaj koncept gubi intimnost i efikasnost. 

Kada želite zapisati nešto na papir svjesni ste da ne možete tako lako izbrisati to sa papira. Zato papir daje težinu i intimnu vrijednost vašim riječima i crtežima. 

Također svaštara može biti najobičnija sveska, mali dnevnik, rokovnik, stvarno bilo šta. U svakom slučaju izbor je vaš i važi od vaše preference, a nadam se da vam je ovo donekle složilo misli u glavi oko izbora oblika svaštare.

Izvor: Unsplash.com

2. Odaberite inicijalni zapis 

Početak predstavlja najzanimljiviji dio vašeg putovanja. Razmislite o ideji, citatu, konceptu, crtežu ili slici koja vam je nedavno privukla pažnju. 

Zabilježite odabrani unos i razvijajte svoje misli oko tog početnog zapisa. Imajte na umu da niste ograničeni samo na riječi. 

Dodajte ilustracije, crteže, fotografije ili čak stikere. Commonplace book treba odražavati vašu kreativnost na svaki mogući način. 

3. Redovnost, redovnost, redovnost 

Uvijek imajte svoju svaštaru sa sobom. Nikada ne znate kada će vas nešto inspirisati. Ovo će vam pomoći da ostanete dosljedni. 

Nemojte biti ljenji da nakon pročitane knjige zabilježite svoje misli. Redovno ažuriranje održavat će svježinu vaših ideja. 

Možete razviti rutinu, ali najbolje je biti spontan, zato uvijek nosite svoju svaštaru sa sobom. 

Uzimajući u obzir mnoge rasprave i iskustava koje možete naći na temu ovog sistema, commonplace book se pokazuje kao višestruko koristan alat za dublje razumijevanje pročitane literature i dobijenih informacija.

Izvor: Unsplash.com

Izazov intelekta koji pruža svaštara osnažuje nas da se suočimo s prekomjernom količinom informacija u digitalnom dobu. Sposobnost da čuva i povezuje ideje, kao i da se prilagodi našim ličnim sklonostima, čini svaštaru neizostavnim saputnikom na putu ličnog i kreativnog razvoja. 

Bez obzira kada i kako krenuli uvijek imajte na umu da je ovo vaš put sticanja znanja i da treba niti zabavan i vama pružiti vrijednost (ne drugim ljudima). 

Zato zaronite u svijet znanja i osjetite kako vaša kreativnost cvjeta sa svakom zabilješkom.

Tekst je pripremila i kreirala Sara Šantić, novinarka Veritasa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *