←Svi tekstovi

Bullet Journaling – šta, gde, kako?

Priznajte, desilo vam se da ste preplavljeni obavezama, da nemate vremena za sve, ili čak da ni ne znate koje obaveze imate jer ih zaboravite. Ukoliko krenete da pravite svoj Bullet Journal, na to možete gledati kao na prošlost. 

Bullet Journal (skraćeno BuJo) je vrsta planera/dnevnika koji ćete željeti da popunjavate svaki dan. Znate li razlog? E pa ja znam! U Bullet Journal-u se možete susresti sa mnogobrojnim tabelama i prostorima za pisanje svojih obaveza, ali ono što ga čini onim što jeste su crteži i citati. To je planer na nekom višem nivou gdje postoje mjesečni i dnevni kalendari, liste obaveza, tabele za vođenje računa o mentalnom zdravlju, količini unesene vode… ma šta god želite. Možete ga pretvoriti u bilo šta, a u nastavku ćete vidjeti i pročitati najpopularnije liste, kao i savjete kako krenuti sa pravljenjem istog. 

Izvor: Unsplash.com

Najpopularnije liste u BuJo-u 

  1. Treninzi i vježbe 

Bez obzira na to da li tek počinjete sa treniranjem ili ne, dobro će vam doći mjesto gdje ćete upisati vježbe ili jednostavno kada, kako i gdje ćete trenirati. Ova sekcija je pogodna i za praćenje koliko puta trenirate, pa samim tim i za formiranje navike. Ne voli svako da trenira, ali mogu garantovati da ćete, ukoliko ste fan crtanja i planiranja, treniranje učiniti jednom od stvari sa svoje “obavezno uraditi” liste. Jednostavno napravite tabelu, upišite dane ili vježbe, dok oko tih podataka možete dodati par crteža koji će vas asocirati na trening – tegovi, mašina za trčanje… 

  1. Knjige za čitanje 

Obzirom da smo imali tekst na temu knjiga, pa sada i ovo, nemate izgovor da ne odvojite pae stranica kako bi ih sve upisali. Ja, kao osoba koja već 3 godine radi BuJo, moram priznati da mi je ovo jedna od omiljenih stranica. Naravno, to zavisi od vas jer imate potpunu slobodu kada je o dizajnu riječ. Da li će to biti par knjiga ili cijela biblioteka, slova ili neka druga asocijacija na knjige, to je vaš izbor. Upravo ovo je razlog zašto se ova metoda planiranja smatra jednom od najzanimljivijih. 

  1. Ciljevi 

Svako od nas ima neke svoje ciljeve, kao I planove kako ih ostvariti, međutim, nekada zaboravimo na njih i sjetimo ih se kada je prekasno. Ova stranica će vam uvijek stajati tu I podsjećati na ono što želite biti, imati ili uraditi. Važno je živjeti u sadašnjosti, ne ni u prošlosti ni u budućnosti, ali ovo je nešto što će vas motivisati da radite i budete najbolja verzija sebe. Uvijek postoji mjesta za lično usavršavanje, a upravo rad i trud koji uložite u to će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve. Zato se pokrenite i dajte sve od sebe za svoje snove. 

Izvor: Unsplash.com

Savjeti kako početi sa kreiranjem Bullet Journal-a 

Iako svi želimo da nam BuJo bude kao oni koje vidimo na Pinterest-u, nemojte se opterećivati – najbolje je da na početku to bude nešto jednostavno upravo iz razloga što se možete osjetiti nedovoljno talentovanim/om za to. To, naravno, nije istina. Rad i trud će vas dovesti do savršenstva, a ti, čitaoče, ne dozvoli da takve misli dospiju do tebe.  

Potreban pribor za uspješan BuJo 

Iako je izbor pribora vrlo fleksibilan, postoje neke stvari koje su esencijalne za kreiranje ove vrste planera. Obavezno spremite bojice ili bilo šta što preferirate. Ne želite da vam stranice budu monotone, ali ni previše šarene. Potrebno je naći granicu, a to ćete vidjeti sami, ali i upraksati vremenom. Ne zaboravite lenjir ukoliko ste perfekcionista. Prave linije su ono što prija vašim očima pa neka tako i bude. Kao perfekcionista mogu reći da je lenjir ona stvar bez koje ne mogu, pa neka mi stranice budu crno-bijele. Kupite crnu hemijsku takođe. Međutim, za ovu vrstu planera su najbolji rapidografi – ne možete ga razmazati i sami crteži izgledaju sto puta bolje. On varira u debljinama, pa ih trknite do knjižare I vidite koja je ona debljina koja će vas učiniti srećnim/srećnom.  

Izvor: Unsplash.com

Koristite BuJo kao vrstu terapije i čišćenja misli 

Kao jedna od najpoznatijih razloga korišćenja BuJo-a, ova vrsta terapija je jednostavna. Evo par načina na koji možete to uraditi.  

  1. Pisanje pozitivnih afirmacija 

Svi smo nekada prošli kroz neki težak životni period, a ovo je savršen način da povratimo samopouzdanje. Čuli ste inspirativnu rečenicu od nekog? Zapišite je I ukrasite na koji god način želite. Jednostavno možete i upotrijebiti internet u dobre svrhe pa ih isto tako pretražiti. Ako ne znate koji citat ćete zapisati, evo jedna preporuka: “Niko ne može da se vrati kroz vrijeme i počne iznova. Ali možete da počnete od sadašnjeg trenutka i napravite nov kraj. “ – Karl Bard.  

  1. Pisanje negativnih misli 

Kao kontrast prethodnom savjetu, ovo se pokazalo veoma dobro. Nekada smo puni loših emocija i misli koje samo čekaju momenat da nas preplave i unište. Iz ovog razloga treba da, ukoliko nemate kome reći šta se desilo, napišete to u vaš BuJo i pustite da emocije liju iz vas. Nema ljepšeg osjećaja nego kada izbacite iz sebe sve negativno I dozvolite pozitivi I optimizmu da pokreću vaš pogled na svijet. Zato, ako se osjećate loše, ispišite svoje emocije i pustite prošlost – ona je prošlost s razlogom.  

To bi bilo to za ovaj tekst, a ja se nadam da sam vam pomogao da organizujete, kako svoje obaveze, tako i svoje emocije. Ne dozvolite negativnosti da uđe u vas, uživajte u svakom trenutku i danu onako kako želite – učinite sebe srećnom osobom i dozvolite da vam život bude ispunjem pozitivom. Zaboravite na prošlost, vodite se sadašnjošću i ne brinite se za budućnost. Sve na kraju biva onako kako treba!  

Ako želite da se nađete u našim rubrikama i dobijete priliku da podelite svoje priče i prilike ili ljudi iz vašeg okruženja, pišite nam na našim društvenim mrežama InstagramFacebookLinkedIn ili putem mail-a contact@pokrenise-mladi.org

#Pokreni se!

*Tekst je pripremio Balša Kićović, Kreator tekstualnog sadržaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *